Kokemuksia

Muutaman Vapaa tie -koulutuksen käyneen ihmisen luvalla julkaisemme muutaman kurssipalautteen.

Ilmoittauduin V apaa Tielle kohdasta, jossa olin perheellinen, juuri täyttänyt 42 vuotta ja elin hektisessä kaupanalan pyörityksessä, elin huomisessa, ylihuomisessa ja vieläkin kauempana huomaamatta tätä tärkeää hetkeä. Aluksi minua askarrutti ajatus joogasta, ryhmässä olemisesta ja ajasta, jonka koulutus vie. Joogasta minulla ei ollut mitään omakohtaista kokemusta. Pallottelin pitkään kyllä- ja ei-ajatusten välillä. Onneksi päätös oli kuitenkin kyllä. Harjoituksiin opastettiin hyvin lempeällä tavalla ilman kiirettä tai paineita, ryhmä antoi turvaa ja perspektiiviä, aikaakin löytyi vähintäänkin riittävästi. Vapaa Tie aukaisi uutta näkökulmaa maailmaan, jossa elän. Koulutuksen aikana minulle raotettiin asioita muun muassa persoonallisuustyypistäni, egorakenteesta, vaistosta, miehenä olemisesta ja muiden ihmisten kanssa elämisestä ja ymmärtämisestä kaikkine vahvuuksineen ja mahdollisuuksineen. Sain myös hyviä työkaluja mieleni ja kehoni monimutkaisiin arvoituksiin.

Hieman jo vapaammalta tieltä,
– Mika

Tämä ensimmäinen Vapaa Tie -vuosi on ollut iso matka ja huikea opintie. Lähijaksoilla on aina uusi teema, mikä johdattaa yhä uudestaan kutsuen tutkia omaa polkua ja itseään aidosti, ilman rooleja.
Mikään lähijaksojen kerta ei ole samanlainen, vaan aina voin havahtua siihen, että laskeutuminen kyseisen aiheen piiriin on jälleen uusi reitti ja mahdollisuus kohdata itsensä ja oppia itsestään.
Koulutus avaa tiedollisesti, taidollisesti ja sydämellisesti oppeja, näkemyksiä ja viisauksia, mutta erityisesti matka on kokemus, jossa opettajien kannattelu ja tuki on vahvaa ja sydämellistä.

– Nainen 40 v.

Omaa elämääni on aina leimannut näennäinen ristiriitaisuus. Peruskoulutukseni on taiteessa, mutta työni olen aina tehnyt yritysmaailmassa. Seuraan kiinteästi tiedettä, mutta uskon, että vastauksia kaikkeen ei ole. Olen koko ikäni käynyt erilaisilla itsensä kehittämisen kursseilla ja sitä ne ovatkin olleet. Pienempiä ja isompia inspiraatioita, joiden vaikutteista pieni osa on kulkeutunut omaan arkeen. Kehto ei ole kurssi. Siellä ei ole ketään gurua kertomassa miten sinun tulisi elää. Se on paikka, jossa voit aloittaa työnteon itsesi kanssa, jossa ei ole pikavoittoja etkä valmistu sieltä koskaan. Itselleni se on ollut paikka oikeasti pysähtyä ja tehdä valinta, sitoutua kohtaamaan oma itsensä. Se, että pysähtyy joka päivä 40 päivän ajan saman asian äärelle on naurettavan pieni asia, mutta itselleni se on ollut paljon isompi juttu kuin moni saavutus omalla uralla. Tuntuu, kuin tässä yksinkertaisessa harjoituksessa peilautuisi koko tapani suhtautua elämään ja itseeni. Tähän peiliin katson vaihtelevan innokkaasti, mutta näen yhä syvemmälle. Kehto on itselleni paikka kohdata se kaikki, mitä en ole halunnut kohdata ja vapautua turhista elon esteistä ja uskomuksista. Huomaan, että tästä matkasta ovat jo nyt hyötyneet niin oma perheeni, työtiimini kuin asiakkaatkin.

– Essi Aulanko, yrittäjä, tuottaja

Vapaa Tie ei ole varsinaisesti mikään hyvinvointikoulutus. Sen avulla olen kuitenkin saanut pysyvän yhteyden siihen osaan itsessäni, joka ei koskaan ole sairas, kriisissä tai yksin. Tämän arvoa on mahdotonta mitata. Suosittelen lämpimästi koulutusta ja Kehdon muita kursseja ja retriittejä.

– Laura Rinne, Luovu

Kolme vuotta Vapaa Tie -koulutusta on avannut mahdollisuuden nähdä ajatusten, tuntemusten ja persoonan taakse. Sellaiseen kohtaan minussa, joka on ihmeellisen kaunis, selkeä, peloton ja rauhallinen. Luottamus elämään on syntynyt, kun on malttanut tutkia itsessään samoja haasteita yhä uudelleen ja uudelleen. Intensiivinen, pitkäkestoinen ja paikoittain erittäin vaativakin opetus on antanut hyvät edellytykset toimia henkisenä valmentajana. Ihmisenä, ei niinkään työkalujen tai menetelmien käyttäjänä. Tässä prosessissa on ollut oleellista ryhmän tuki sekä turvallinen ja asiantunteva opetus ja ohjaus.

– Tuire Salminen

Rakkauden tiellä – runo Kehdolle

Pienin askelin / pienesti / herkin ja varovaisin kosketuksin / herkästi.

Matkalla kaukaa lähelle / sivulta / niin keskelle / ettei mahdu / olla / ilman ettei sattuisi.

Ei mahdu / vaikka kuolisi

Kun hengitän / sen ääni on / ja kun en / ei sitä tarvitse

– Amandeep

Olen tällä hetkellä Vapaa Tie III-tasolla loppusuoralla.

On vaikeaa löytää sanoja kuvaamaan Vapaa Tie -ohjelman merkitystä minulle. Sanat tuntuvat kovin latteilta sen muutoksen kuvaamiseen, jonka itse olen saanut kokea. En ole enää sama ihminen kuin kolme vuotta sitten. Ja samalla olen, vain paljon syvemmin, näkyvämmin ja kauniimmalla tavalla kuin ennen. Vapaa Tie on avannut persoonallisuuttani sekä sisään- että ulospäin elämää rikastuttavalla tavalla. I-tasolla tutustuin persoonallisuuteni valoisiin ja pimeisiin puoliin Tommin ja Emilian turvallisessa ja rehellisyyteen kannustavassa ohjauksessa. II-tason myötä uskaltauduin laajentamaan liiketoimintaani yksilöohjauksiin, jotka rikastuttavat elämääni monin tavoin. III-tason myötä olen noussut aidosti omille jaloilleni ja koen kulkevani omaa, uniikkia henkistä polkuani. Tällä tasolla koen enää vain vähän ristiriitoja erilaisten henkisten polkujen kesken. Persoonallisuuteni jaloihin piirteisiin kuuluva rohkeus näkyy tällä hetkellä elämässäni niin, että pyrin yhdistämään sairaanhoitotieteitä ja henkistä polkua keskenään. ”Entisessä elämässäni” minulla ei olisi ollut henkistä kapasiteettia kestää ristiriitaa, mikä näiden kahden välillä pinnalta katsottuna on. Vapaa Tie -ohjelman myötä henkiset lihakseni ovat kuitenkin kasvaneet siinä määrin, että kykenen muovaamaan niistä kokonaisuutta, joka on aivan uusi ja toivon mukaan auttaa monia ihmisiä tulevaisuudessa.

– Mari Sydänvuori, Aikuisten Unikoulu®

Olen tavallinen suomalainen keski-ikäinen mies, jonka päivät täyttyvät työstä ja perheasioista. Osallistuin Vapaan Tien ykkösvaiheen koulutukseen uteliaisuudesta, ilman sen kummempaa suunnitelmaa elämäntilanteiden muuttuessa. Vapaa Tie antaa mielestäni valmiuksia ymmärtää paremmin niin itseä kuin muitakin ihmisiä. Arvokkainta minulle oli omien ajatusten ja käsitysten kyseenalaistaminen ja sitä kautta mahdollisuus ajattelun uudistumiseen. Vaikka Kehtoon yhdistyykin vahvasti kundaliinijooga, ei Vapaa Tie -koulutukseen osallistuminen minusta edellytä erityistä innostusta joogaan tai psykologiaan (molemmat olivat minulle varsin vieraita). Sen sijaan se edellyttää uteliaisuutta ja valmiutta olla avoimin mielin mukana. Suosittelen lämpimästi.

– Pekka Kivimaa, toimitusjohtaja